החלטתם להתחתן? המרתון של ההכנות, הסידורים וההוצאות התחיל. מעל הכל מכביד הצורך להגיע להחלטות! ומעבר להחלטות לגבי אולם, צלם, להקה ושמלה רוחפת השאלה—איזו משמעות נעניק לנישואים שלנו דרך טקס הנישואין וההכנות לו?
ובכן, לאחרונה הוקם אתר הבא לספק מידע כדי לעזור לזוגות הנישאים להתכונן להכרעות הרציניות ביותר, לתת מענה לשאלת כבדת המשקל: נישואים יהודיים—באיזו דרך נכנסים?

"בוחרים דרך – צעדים ראשונים לתכנון חתונה"
www.hatuna.org.il


להסתכל במציאות ישר לעיניים

האתר הוקם על ידי קואליציית ארגונים, בשם "עיקר", הדואגת לכבוד האדם בכל שלב מן החיים ובעיקר במקרה שחלילה יש צורך בגירושין. מטרתה לספק מידע לזוגות לפני החתונה לגבי האפשרויות לעיצוב הדרך בה יתחתנו- הטקס, ההסכמים, ההשלכות, המוסדות ובעלי התפקידים הרלוונטיים. זה המקום לשאול שאלות, להכיר, להבין, לתכנן ולבחור.

מעבר לכך, ידוע לנו שבמהלך החיים, על אף מאמצינו וכוונותינו הטובות, העניינים לפעמים אינם מסתדרים איך שתכננו. זה עלול לקרות גם בדבר שהכי ייחלנו לו, כגון נישואים. במידה והעניינים אינם מסתדרים כפי שדמיינו לעצמנו ואין סיכוי לתיקון היחסים בין בני הזוג במסגרת הנישואים, קורה שמגיעים להחלטה שיש לפרק את המבנה הנוכחי ולהתחיל מחדש. ברור למדי שסגירת המעגל הראשון כרוכה בכאב רב. אמנם, עם כל הכאב, בכדי לסיים את הקשר הראשון שלא הצליח, כל זוג יהודי שהתחתן על פי חוק במדינת ישראל חייב להתגרש בבית הדין הרבני על ידי סידור גט בין האיש והאישה. הדבר נכון למי שפתח תיק נישואין במועצה הדתית, הן למי שהתחתן בטקס אזרחי בחו"ל ורשם את נישואיו במשרד הפנים והן למי שבחר להתחתן בחופה "פרטית" על פי ההלכה היהודית, אפילו ללא הודעה לרבנות הראשית או למשרד הפנים.

כתעודת ביטוח במקרה ואם בני הזוג אי-פעם יגיעו לתחנה כזאת בחיים, האתר מציע לבני הזוג לחשוב דוקא עכשיו, בעת האהבה העזה במיוחד, איך למנוע כאב ונזק מיותר העלול ללוות הליך פרידה, במקרה ויגיע, ולהצטרף למאות הזוגות שכבר דאגו לכך. תעודת הביטוח היא חתימה על הסכם קדם-נישואין למניעת סירוב גט (בשונה מהסכם ממון פיננסי בלבד).


הבעיה של סירוב גט
אם מחליטים חלילה להיפרד, סיום הנישואים עלול להפוך לבעייתי מאד אם אחד מבני הזוג אינו מסכים לגירושין שהרי ביהדות, שני בני הזוג צריכים להסכים לגירושין כדי להתגרש. יכול להיות שמתוך הכאב של הפרידה אחד מבני הזוג יסרב לתת או לקבל את הגט כשזה נחוץ. כך נגרם לבן/בת הזוג, לילדים, לקרובים ולו עצמו, עגמת נפש גדולה. עגמת נפש זו גוזלת מכולם כח נפשי ופיסי, זמן יקר ומרץ הנחוצים לבניית מערכת יחסים חדשה. התופעה של בן זוג המסרב להתגרש לאחר בקשת גירושין, נקראת סרבנות-גט.

בדרך כלל סרבן-גט (הן האיש והן האשה) אינו מבין שהוא מזיק לעצמו או לילדיו. אולם, בדרך כלל ברור לו שהוא מזיק לבן-זוגו. אפילו אנשים טובים עלולים להרגיש פגועים מעצם הרעיון שעליהם להתגרש ויפעלו בדרך שאינה מיטיבה עם עצמם או משפחתם. המצב יכול להתדרדר עד כדי ניסיון לסחיטת הצד המבקש להתגרש. סרבן-הגט יכול להעמיד תנאים לא מציאותיים, שהצד המבקש אינו מסוגל למלא אפילו אם היה מסכים לדרישות מופרזות אלו. התנאים שהסרבן מציב עלולים לכלול כסף, רכוש או משמורת על הילדים. יכול גם להיווצר מצב שסרבן-הגט אינו מציב תנאים כלל וכלל. הוא פשוט מסרב להתגרש.

פתרון מניעתי
על מנת למנוע את הבעיתיות של חוסר איזון הכוחות בין בני זוג בעת גירושין, ואדרבא, כדי להשתית את חייהם ההולכים ונבנים על אדנים של הדדיות ושותפות אמיתית, נכון לחתום על הסכם קדם-נישואין למניעת סירוב גט. הזוגות החותמים על ההסכם דווקא בזמן שהאהבה הגדולה שוררת ביניהם מבטאים את מסירותם אחד לשני. עם החתימה על הסכם קדם-נישואין, כל אחד מרגיש בטחון בבן זוגו. זה הזמן הנכון להצהיר על הכללים שלפיהם בונים את הבית החדש וחלילה—איך נפרדים מאותו הבית.

הבעייתיות של סירוב גט כה חריפה ובעלת השפעה על החברה היהודית בכללותה, שהיא זכתה לתשומת לב של ארגונים חברתיים רבים מכל הקשת הדתית. קואליציית עיקר המורכבת מעשרים ושבע ארגונים מזרמים שונים, שמה לעצמה את העלאת המודעות להסכמי קדם-נישואין כאחת ממטרותיה העיקריות ומקיימת פעילויות רבות סביב נושא מרכזי זה. ארגונים החברים בקואליציית עיקר ועמותות נוספות – גם אלה שהם בעלות חברים דתיים אורתודוקסים בלבד, כגון ישיבת הקיבוץ הדתי ומועצת רבני ישראל הצעיר בישראל - ממליצות על חתימה על הסכם קדם נישואין למניעת סירוב גט. כשירות לציבור, קישורים להסכמים השונים מופיעים באתר חדש:

"בוחרים דרך – צעדים ראשונים לתכנון חתונה"
http://www.hatuna.org.il/?page_id=264

כך שזוגות מכל הרבדים של האוכלוסייה במדינת ישראל יכולים למצוא את הסכם קדם-הנישואין למניעת סירוב גט המתאים להם ולחתום עליו– מי מהם כתעודת ביטוח אישית ומי מהם כדי להוות דוגמה אישית לחברה כולה על מנת לתקן את הבעיה החברתית של עגונות וסירוב-גט.


סיכום
ההשקפה המודרנית של שותפות חדרה לסגנון החיים של החברה ומובנת מעליה. לרוב, בני זוג מנהלים חשבון בנק משותף ושניהם מרגישים שתורמים לכלכלת המשפחה ולמשק הבית. בהתחלת הנישואים ההרגשה של ה"ביחד" חזקה ואמיתית. אמנם, במקרים שהרגשה זו נגמרת והדרכים נפרדות, מגלים שהשותפות היתה מדומה. ההדדיות לא היתה אמיתית. מגלים שלעתים לצד אחד יש יותר כח מהצד השני. מבחינת ההלכה היהודית, שעל פיו מתנהל גירושין במדינת ישראל, כאשר אשה מבקשת גט, יד האיש על העליונה. יש לו יותר כח בכל הנוגע למסירת הגט וגם בכל הנוגע לרכוש. גם כאשר המצב הוא הפוך, והאיש הוא זה שמבקש את הגט, הוא זקוק להסכמת האשה. בכל מקרה ישנה התנגשות בין ההשקפה של ההדדיות ושותפות אשר קיימת בכניסה לברית הנישואים, לבין המציאות של כח יתר בצד אחד בזמן הגירושים. על ידי חתימה לפני הנישואים על הסכם קדם-נישואין למניעת סירוב-גט, בני זוג מוכיחים את מסירותם אחד לשני וגם את דאגתם לכלל החברה. מעשה החתימה מהווה דוגמא אישית של דאגה ושמירה על הכבוד בין איש ואישה.

ד"ר רחל לבמור היא טוענת רבנית המרכזת את הפרויקט למניעת סירוב גט ועגונות במועצת רבני ישראל הצעיר והסוכנות היהודית, ופעילה בקואליציית עיקר.

©רחל לבמור 2012